Poznejte kouzlo a význam egyptského slova Shams

Slovník starověkého Egypta ukrývá spoustu půvabných slov. Jedním z nich je také tajuplné slovo Shams. Odkud se slovo Shams vlastně vzalo a jaký je jeho význam? To vám prozradíme v našem článku.

 

poznejte-kouzlo-a-vyznam-egyptskeho-slova-shams

 

Co symbolizuje slovo shams?

Shams (vyslovuje se Šams, píše se الشمس) je arabské slovo, které v češtině znamená Slunce. Spolu s barvou zlata symbolizuje nový začátek a znovuzrození. Ve starověkém Egyptě se stalo slunce významným elementem, který představoval důležitý zdroj síly. Díky tomu se Egypt proměnil v Zemi slunce a svou přezdívku si s hrdostí drží až dodnes. 

 

Příběh egyptského slunce

Slovo Shams má značnou spojitost s bohem slunce Ra, který patřil k nejvyšším ze staroegyptských bohů. Právě on byl považován za hlavního a nejdůležitější boha ve starověkém Egyptě, zároveň také uznávaný jako patron faraonů. Proč tomu tak bylo, je jednoduché. Starověcí Egypťané uctívali Ra jakožto Boha, který byl stvořitelem všeho, proto se mnozí faraoni považovali za jeho syny. Historici věří, že pyramidy mohou představovat paprsky slunečního světla, které spojují faraony s Ra, boží sluncem.

 

Věděli jste, že

Ve starověkém Egyptě vládl král Achnaton, který se modlil ke slunci a vyzýval všechny, aby se také modlili k jednomu bohu Ra (slunci). V dnešní době už se lidé nemodlí k Bohu Ra (slunci), ale stejně se z něho radují, i když svítí skoro celý rok.

 

Jakou podobu nesl Ra?

Bůh slunce Ra byl obvykle zobrazován v lidské podobě s hlavou sokola, která byla korunována slunečným kotoučem. Slunečný disk, který byl hlavním symbolem, zpravidla býval obklopen posvátnou kobrou jménem Uareus. Posvátná kobra, která obkroužila korunu Ra, představovala královské království, svrchovanost a božskou autoritu. Ra býval také zachycen jako muž s hlavou brouka, stejně jako člověk s hlavou berana. Starověcí Egypťané mnohdy zobrazovali Ra v plné druhové formě, a to v podobě hada, volavky, býka, lva, kočky, berana, jestřába brouka nebo bájného ptáka Phoenixe.

 

Věděli jste, že…

Pravé oko Ra představovalo Slunce, zatímco jeho levé oko představovalo měsíc.

 

Legendy o bohu slunce Ra

Starobylí Egypťané věřili, že Ra cestoval přes den po obloze na sluneční lodi (bárce). Ráno, když se Ra vynořil z východu, byla jeho loď pojmenována "Madjet", což znamená "Být silný". Do konce dne byla loď nazývána "Semektet", což znamenalo "Slabost. "Na konci dne se totiž věřilo, že Ra zemřel. Znovu se narodil až za úsvitu dalšího dne. Při své cestě přes nebesa bojoval se svým hlavním nepřítelem, zlým hadem jménem Apep nebo také Pánem chaosu. V některých příbězích porazí Ra ve formě kočky jménem Mau zlého hada Apepa. To je také důvod, proč jsou kočky v Egyptě tak vysoce ctěné. 

 

Věděli jste, že…

Během cesty přes nebesa doprovázelo Ra několik dalších bohů včetně Thoth, Horus, Hathor, Maat, Abtu a Anet.

 

Shams – slovo, které neustále žije v názvech i jménech

V dnešní době už bohužel málokdo ví, odkud se vzalo půvabné jméno Shams. Vlivem doby se na něj téměř zapomnělo, o to potěšující je, že v srdcích mnohých žije v podstatě dodnes. Slovo Shams v současnosti zdobí nejeden hotel, univerzitu, dokonce i hudební skupinu, ale také je oblíbeným jménem zejména u dívek. Říká se, že právě Shams (slunce) znázorňuje ženy, kdežto Qamar (měsíc) představuje muže. Slunce září, aby poskytlo světlo a dalo život všemu kolem nás, kdežto měsíc má odrážet světlo a tím vyjadřovat krásu slunce. „Když svítíme jako muži, znamená to, že odrážíme nádherné světlo našich žen,“ řekl Shaykh Abdullah Adhami