Egypt a Jeho Tajemství

Tak schálně, co se Vám vybaví pod slovem Egypt. Moře? Slunce? Teplo? Faraon? Káhira? Velbloud? Kleopatra? Myslím, že by se toho dala najít spousta a každý si pod tímto slovem dokáže představit něco jiného. Stačí upustit uzdu Vaší fantazii. :)

Pro nás slovo Egypt znamená hlavně domov na prvním místě. Pak se řadí další jako výborné jídlo, vedro, noční život a určitě v neposlední řadě také historie Egypta a jeho tajemství.

Během našich prezentací a besed se snažíme přiblížit aspoň kousek té úžasné historie. Jednu takovou besedu jsme zažili teď o víkendu a budeme na ni dlouho vzpomínat (doufám, že nejenom my :) ). V Den archeologie (20.října 2018) jsme uspořádali besedu pro veřejnost v našem druhém domově, v Liptále. Pokud jedeme někam na besedu, tak do poslední chvíle přesně nevíme, jaký bude spád této besedy nebo prezentace, vše se totiž u nás odvíjí od publika, které bylo mimochodem v Liptále úžasné. :) Vždy máme nějakou osnovu, ale nikdy nic nalajnované přesně.

Takže jsme začali Egyptem obecně, znáte to, počet obyvatel, prezident atd ....prostě stejně, jako když začínáme ve školách. :) pak jsme zabrousili do historie, do té víc neznámé. Myslíme si totiž, že všeobecně se o historii Egypta mluví a ví hodně, ale chceme prostě ukázat lidem věci, které se běžně v televizi neuslyší.

Téma hieroglyfy a wokrshop...ufff...někteří se pěkně zapotili, když byla vyhlášena soutěž napsat své vlastní jméno v hieroglyfem do papyrusové kartouše. Přiznám se, že pokud bych ty znaky měla taky kreslit, tak jsem v koncích :) Nicméně každý dostal samolepky se základní abecedou a ty pak nalepil do kartouše (takže kreslení odpadlo :D).

Úžasné, všichni to měli správně. Bravo. Jsme dobří učitelé ;)

O přestávce je třeba se najíst, takže přišlo na řadu nejznámější egyptské jídlo, např. koscheri, baba ghanough, tahina, shorba ads, egypstký chleba, basbousa, (pokud chce někdo recept, tak klidně napište ;) ). A víte co? Všem chutnalo a přidávali si, měli jsme radost.

Toto odpoledne nebylo jenom o historii, ale i o současném Egyptě, jako tradice, zvyky, osobní dojmy a zážitky, ovšem z opravdového Egypta a ne z turistického letoviska ;) (mimochodem náš egyptský domov je v Port Saidu :) ). 

Bylo to moc hezké odpoledne a věříme, že nebylo poslední, protože jsme určitě ještě neřekli vše, co jsme chtěli. Takže se těšíme na přístě. Kde to bude je jen na Vás...